Böbrek hastalığı belirtileri

 Böbrek hastalığı belirtileri

Böbrek hastalıkları maalesef hastalığın erken dönemlerinde genelde belirti vermez. Bu durum yüksek tansiyon, idrarla kan ya da protein kaçağı ve hafif üre yüksekliği için geçerlidir. Bu nedenle böbrek hastalığına neden olma olasılığı yüksek hastalıkları olan hastaların böbreklerinin incelenmesi ve tarama yapılması önemlidir.

Örneğin şeker hastalığı böbrek yetmezliğinin en sık sebebidir. Çoğu zaman herhangi bir belirti olmadığı için nefroloji takibi geciktirilir ya da ihmal edilir ve bunun sonucunda böbrekte şekerin verdiği hasar için için büyümeye devam eder. Hastanın bacaklarında şişlik, gece idrara çıkma ya da bulantı ve iştahsızlık ortaya çıkar. Ancak böbrek hasarı bu noktaya gelmeden önce mutlaka önlem alınmalı ve gerekli tedaviler başlanmalıdır.

Yüksek tansiyonun önemli hedeflerinden birisi böbreklerdir. Başlarda belirti vermese de kan basıncı yüksekliği böbreklerde hasar oluşturur. Protein kaçağı ve üre yükselmesi yaparak diyaliz ihtiyacına kadar giden böbrek yetmezliğine neden olur.

Böbrek hastalığına yol açabilen yüksek tansiyon (hipertansiyon), şeker hastalığı (diyabet), böbrek taşı, böbrek kisti olan hastaların herhangi bir şikayetleri olmasa bile mutlaka nefrolojik olarak değerlendirilmeleri gereklidir.

Ailesinde özellikle erken yaşlarda ortaya çıkan böbrek hastalığı olan kişiler mutlaka taramadan geçmelidirler. Çünkü bu hastaların ailesinde kalıtsal bir böbrek hastalığı olabilir.

Böbrek hastalığından şüphelenmemizi gerektiren belirtiler arasında gece idrara çıkma, iştahsızlık, sürekli bulantı, idrar yaparken aşırı köpüklenme olması, kan basıncı yüksekliği, bacaklarda ve göz çevresinde şişlik, sebebi açıklanamayan kaşıntı, vs. bulunur. Bu şikayetleri olan hastalar vakit kaybetmeden böbreklerini kontrol etirmelidirler.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir